TAMPERE MUSIC AWARD 2016

ONTA SHIROH KAWAGUCHI

Historiansa seitsemäs Tampere Music Award –palkinto ojennetaan lauantaina 8. lokakuuta Musiikki & Median Industry Awards Gaalassa Tampereella japanilaiselle Onta Shiroh Kawaguchille, joka tunnetaan Aasian markkinoilla tokiolaisen festivaali- ja konserttijärjestäjä Creative Productions Co., Ltd. –yhtiön pitkäaikaisena ja aktiivisena tuottajana sekä markkinointipäällikkönä. Palkinto ojennetaan hänelle menestyksekkäästä roolistaan suomalaisen rock- ja metallimusiikin paikallisena sanansaattajana.

Kawaguchin ura musiikin parissa käynnistyi muusikkona 1980-luvulla. Creativeman-ohjelmatoimiston palvelukseen hän astui vuonna 2004 vastuualueenaan yrityksen kansainväliset artistit. Kawaguchilla on ollut keskeinen rooli muun muassa Nightwishin, Michael Monroen, Sonata Arctican, Children of Bodomin ja Stratovariuksen uran lanseeraamisessa ja jalansijan vahvistamisessa Japanissa. Vuonna 2005 Kawaguchi järjesti ensimmäisen Finland Fest -tapahtuman, jonka johdosta yhä useampi suomalainen artisti on saanut tilaisuuden avata uraansa Japanin markkinoilla.

Kawaguchille tieto Tampere Music Award -palkinnon saamisesta tuli täytenä yllätyksenä. “Kun sain tiedon asiasta, en ensin oikein tajunnut mitä palkinnon saaminen tarkoitti. Ajattelin että voi ei, toivottavasti tämä ei ole vihje siitä, että minun pitäisi jo jäädä eläkkeelle tai etsiä uusi työpaikka”, nauraa Kawaguchi ja sanoo, että asiaan paneuduttuaan hänen huolensa muuttui lopulta suureksi kiitollisuudeksi.
“Olen hyvin ylpeä ja otettu tästä kunnianosoituksesta”, hän toteaa.

Kawaguchi on tuttu näky ja suosittu puhuja eri puolilla maailmaa järjestettävissä kansainvälisissä musiikkialan tapahtumissa. Hänen mielenkiinnon kohteenaan on erityisesti pohjoismainen musiikki sekä sillan rakentaminen aasialaisten musiikkimarkkinoiden välillä.

“Ontan merkitys suomalaisen musiikin viennille Japaniin on merkittävä. Hän on työskennellyt suomalaisten artistien ja ammattilaisten kanssa jo vuosia, ja ollut myös isosti mukana lanseeraamassa uusia artisteja Japanin markkinalle. Ontalla on pitkä ja syvä suhde suomalaisiin ja suomalaisuuteen. Hän on käynyt vuosi toisensa jälkeen myös Suomessa tapaamassa taustavaikuttajia sekä katsomassa uusia, potentiaalisia artisteja. Onta on aina ollut oma valloittava itsensä, hänen ammattitaitonsa ja rakkautensa suomalaista musiikkia kohtaan on ainutlaatuista”, sanoo Virpi Immonen, Fullsteam managementista.

Kohtaamiaan suomalaisia artisteja Kawaguchi kuvailee japanilaiseen tapaan ystävällisiksi ja herramiesmäisiksi. ”Olemme Stratovariukselle tehneet vuosia töitä Creativemanin ja Mr. Onta-sanin kanssa. Ja nyt myös Cain’s Offering yhtyeellä. Hän on aina ollut luotettavin yhteistyökumppanimme Japanissa. Ja hän voi myös suurelta osalta kiittää siitä, että Stratovarius on edelleen Suosittu nousevan auringon maassa. Always a pleasure meeting him and working with him!”, Timo Kotipelto kommentoi.

"Ilmasillan avaaja, promoottori, yhteistyökumppani, avulias neuvonantaja, ystävä. Finland Fest, Loud Park, Loud Out Fest sekä lukuisat kiertueet Japanissa. Kiitos Onta san! Arigato!”, kommentoi Jouni Markkanen, Grey Beard Concert & Managementista.

Onta Kawaguchi kertoo Musiikki & Median Tampere Music Award –haastattelussa lauantaina 8. lokakuuta työstään suomalaisten yhtyeiden kanssa ja jakaa samalla arvokasta tietoa, miten artistiuraa sekä liiketoimintaa voi kehittää Japanissa, joka on yksi maailman johtavia musiikkimarkkinoita. Kawaguchia haastattelee Sami Häikiö Finprolta.

Kansainvälisen Tampere Music Awards -palkinnon jakaminen on osa Tampereen kaupungin ja Musiikki & Median yhteistä strategiaa, jonka avulla Musiikki & Median kansainvälistä kilpailukykyä kasvatetaan luomalla tapahtumasta keskeinen suomalaisten, pohjoismaisten, Venäjän ja Baltian sekä koko Euroopan musiikkialan ammattilaisten kohtauspaikka.
Palkinnon luovuttaa Tampereen kaupungin apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki