TAMPERE MUSIC AWARD: ANNA HILDUR


Tampere Music Award is awarded annually to acknowledge a person, organisation or movement that has contributed extraordinarily to the development of the music industry. Presented by Music & Media Finland and The City of Tampere, Tampere Music Award will be handed out at the Music & Media Industry Awards. In this session, winner of the award Anna Hildur will be interviewed.

Anna Hildur is the co-founder and producer of the newly-established, Reykjavik and London based film and TV company Tattarrattat. Anna initially began her career in media as a London-based radio and TV correspondent for Icelandic broadcasting and worked as a researcher and assistant producer on documentaries for NHK and BBC. She worked over 20 years in the music industry initially as an artist manager and later as Managing Director of Icelandic Music Export and Programme Director of the Nordic Music Export programme NOMEX. She established innovative projects such as the Nordic playlist and the Ja Ja Ja club night and festival, producing over 130 pieces of digital content and live broadcast from performances with Nordic bands. She was also the first chairperson of the European Music Export Exchange. Anna Hildur's role in establishing joint operations in Nordic and European music exports has been exceptional.

 

TAMPERE MUSIC AWARD: ANNA HILDUR

 

Tampereen kaupungin ja Musiikki & Media -tapahtuman yhteistyössä myöntämä Tampere Music Award jaetaan vuosittain kansainväliselle henkilölle/henkilöille, yritykselle, yhteisölle tai idealle, jolla on ollut merkittävä vaikutus musiikkialan kehittymiseen. Palkinto jaetaan Musiikki & Median Industry Awards -gaalassa. Haastattelussa palkinnon saaja Anna Hildur kertoo urastaan sekä näkemyksistään alan kehityksestä.

Anna Hildur on elokuva- ja TV-yhtiö Tattarrattatin perustaja ja tuottaja. Hän aloitti kansainvälisen työuransa Islannin yleisradioyhtiön Lontoon kirjeenvaihtajana ja työskenteli tutkijana ja dokumenttituottajana mm. NHK:lle ja BBC:lle. Hän työskenteli yli 20 vuotta musiikkialalla ensin artistimanagerina ja myöhemmin Iceland Music Exportin toiminnanjohtajana ja  pohjoismaisen NOMEX-ohjelman johtajana. Hän on luonut useita yhteispohjoismaisia musiikkivientihankkeita ja toiminut European Music Export Exchangen hallituksen puheenjohtajana. Anna Hildurin rooli pohjoismaisen ja eurooppalaisen musiikkiviennin edellytysten rakentajana on äärimmäisen suuri ja monet hänen aloittamistaan yhteisvientihankkeista ovat luoneet pohjaa maiden väliselle yhteistyölle.

Päivämäärä: 5.10.2018

Aika: 11.45 - 12.30

Paikka: Visit Tampere -sali