Tampereelle avautuu lokakuussa Suomen ensimmäinen kansainvälinen Tähtikatu

Tampereen Tullin alueelle avataan ensi syksynä Musiikki & Median yhteydessä Tähtikatu, joka on kunnianosoitus musiikille, artisteille, musiikintekijöille ja tuottajille.

 

Katuun upotettavat tähtilaatat kunnioittavat musiikkialalla ansioituneita ammattilaisia. Ensimmäiset tähdet upotetaan Tampere-talon kulmalta alkavalle Åkerlundinkadulle, ja tulevina vuosina Tähtikatu jatkuu Pinninkadulle Tullikamarin aukiolle päin sekä vuonna 2020 valmistuvan Tampereen kannen Areenan suuntaan.

Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2019 katuun upotetaan 11 tähteä, joista seitsemään yleisö pääsee vaikuttamaan. Muut neljä ensimmäisessä vaiheessa upotettavaa tähteä on varattu vuosien 2010–2018 Tampere Music Award -palkituille, kansainvälisille musiikkialalla ansioituneille henkilöille. Jokaiseen viiteen tähteen upotetaan ensi syksynä kaksi nimeä. Musiikki & Median hallituksen puheenjohtajan Riku Salomaan mielestä on perusteltua, että Tähtikatu tulee juuri Tampereelle.

– Tampere on tuottanut valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä artisteja ja musiikintekijöitä maailmalle. Kaupunkiin ovat syntyneet myös monet valtakunnallisesti merkittävimmistä musiikkialan yhtiöistä. Tampereen musiikkimainetta ammattilaisten keskuudessa on ylläpitänyt jo 30 vuoden ajan kaupungissa järjestetty Musiikki & Media, joka on yksi maailman vanhimmista musiikkialan ammattilaistapahtumista, Salomaa toteaa.

Nimensä tähtiin saavat vuosina 2010–2018 Tampere Music Awardin voittaneet Anna Hildur (2018), Pelle Lidell (2017), Onta Shiroh Kawaguchi (2016), Holger Tiefenbach (2015), Helen Sildna (2014), Jonas Sjöström (2013), Jan Sneum (2012) ja Rein Lang (2010).

 

Musiikki & Median hallitus valitsee tähtien saajat ehdotusten pohjalta

Yleisöltä kerätään ehdotuksia Tähtikadulle tulevista nimistä verkkosivustolla www.tampere.fi/tahtikatu 31. toukokuuta saakka. Yleisö voi ehdottaa keitä tahansa alalla vaikuttavia tai vaikuttaneita henkilöitä tai tahoja: artisteja, yhtyeitä, musiikintekijöitä, sanoittajia, säveltäjiä ja musiikintuottajia sekä organisaatioiden tai instituutioiden edustajia.

Musiikki & Median hallitus tekee esitykset tähtiin ikuistettavista seitsemästä henkilöstä perusteluineen yleisöltä tulleiden ehdotusten pohjalta. Lopullisen päätöksen yleisötähdistä tekee Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta. Tähtikadun tähtien valinta on tulevaisuudessakin tarkoitus toteuttaa yleisöltä tulevien ehdotusten pohjalta.

Suomen ensimmäinen valtakunnallinen ja kansainvälinen Tähtikatu, Walk of Fame Finland, tunnustaa samalla Tampereen vahvuuden musiikkikaupunkina ja vahvistaa sitä edelleen musiikki- ja kulttuurikaupunkina niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Maailman kuuluisin tähtikatu sijaitsee Hollywoodissa, ja samantyyppisiä katuja on myös mm. Wienissä ja Manchesterissa.

– Tampereen musiikki- ja kulttuurikenttä on monella mittapuulla poikkeuksellinen, aktiivinen ja monipuolinen. Tähtikatu on huomionosoitus musiikkialan osaajille. Tällainen uusi avaus on esimerkki siitä, millaisia ideoita eri toimijat voivat löytää. Siinä piilee Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemuksemme voima: yhteistyössä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Kadun toteuttavat yhteistyössä Musiikki & Media, Tampereen kaupunki ja Tampere-talo Oy. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Bauer Media Oy. Suomen suurin radiotalo haluaa valtakunnallisena audioalan toimijana olla mukana merkittävässä uudessa hankkeessa.

– Suomalaisen musiikkikulttuurin vaaliminen on meille ensiarvoisen tärkeää, ja koko toimituskuntamme odottaa innolla keitä kaikkia suomalaisen musiikin tähtiä pääsemme tämän Tähtikadun myötä kunnioittamaan. Olemme hankkeessa mukana tiiviisti, mm. syksyllä toteutettavissa kadun avajaisissa, kertoo Bauer Median sisältöjohtaja Hermanni Seppälä.

Tähtikadun avajaisia vietetään Tampereella lokakuussa samaan aikaan Musiikki & Median kanssa.

 

Oman ehdotuksesi voit jättää osoitteessa www.tampere.fi/tahtikatu.

 

Tampereen kaupungin projektipäällikkö Markus Joonas (vas.), Musiikki & Median toimitusjohtaja Elif Tähtinen, Tampereen pormestari Lauri Lyly, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas sekä Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto seisovat Åkerlundinkadulla kohdassa, johon Tähtikatu avataan lokakuussa. Kuva: Anna-Kaisa Noki