Ensi vuoden radiohitit syntyvät Musiikki & Mediassa

Yksi Musiikki & Median viime vuosien suosituimpia seminaareja, Hittibiisi syntyy musiikkipäälliköiden tilauksesta, saa toivottua jatkoa myös ensi syksynä. Suomen Musiikkikustantajien järjestämän seminaarin idea on simppeli: radioiden musiikkipäälliköt esittävät tilauksen toimivasta hittibiisistä joukolle musiikintekijöitä, jotka vetäytyvät tiimeittäin studioihin työstämään kappaleita. Valmiit tuotokset saavat ensisoittonsa uteliaan Musiikki & Media -yleisön edessä heti seuraavana päivänä, 24 tuntia toimeksiannon jälkeen.

Vuosina 2016–2018 yön yli ovat syntyneet mm. hittibiisit Loistat pimeäs (Mikael Gabriel), Mun sydän (Kaija Koo) ja Tanssii susien kaa (Vilma Alina). Jututimme idean kehitellyttä Kaiku Songsin Tom Friskiä, joka valotti menestyskonseptin taustoja ja tarjosi kurkistuksen tulevaan.

 

Tom Frisk, olet jo legendaariseksi muodostuneen Hittibiisi syntyy musiikkipäälliköiden tilauksesta -seminaarin isä, tuottaja ja MC. Miten kaikki sai alkunsa?

Musiikki & Mediassa usein vain puhutaan musiikista. Ajattelin, että olisi varmastikin nostattavaa, jos Lost in Musicin lisäksi myös seminaareissa kuultaisiin vähän sitä itseänsä. Kustantajana olen ns. biisihenkilö, joten siitä kypsyi ajatus jonkinlaisen biisisession luomisesta, mutta vähän erikoisemmalla kulmalla. Radion musiikkipäälliköt ja biisintekijät eivät usein kohtaa toisiaan arjessa, vaikka tahkoavat samassa bisneksessä, eri päissä arvoketjua. Siitä se sitten…

 

Seminaari järjestetään Musiikki & Mediassa tulevana syksynä neljännen kerran, ja se on ollut aiempina vuosina todella suosittu. Mistä luulet, että suosio johtuu?

Luulen, että suosio johtuu ensinnäkin siitä, että on raikasta kuulla musiikkia seminaaripäivien keskellä. Toisekseen biisintekijät ovat Musiikki ja Mediassa olleet kovin vähän äänessä, vaikka he ovat omasta mielestäni alamme tarkeimpiä hahmoja. Heidän ajatuksensa luomisprosessista ja insiraatioista ovat kiinnostavia. Kolmas kiinnostava asia on varmasti leikillisen ihmiskokeen tulos, eli mahdollisuus todistaa uusien biisien syntymistä, kuulla tarinat niiden takaa ja mahdollisesti tuleva hitti ensimmäisten joukossa.

 

Olet seurannut biisien syntyprosessia läheltä. Millainen tunnelma laulunkirjoittajien vetäytymisessä vallitsee?

Tekijät ovat Suomen ykkösketjua, joten tilanne ei ole ollut heille kokonaan uusi. Kyse on kuitenkin perinteisestä ja heille tutusta co-write-tilanteesta. Biisintekijät ovat ottaneet haasten kiinnostuneina vastaan ja halunneet samalla myös käyttää mahdollisuuden jakaa omaa näkökulmaansa alan merkittävässä tapaamisessa. Ja viihdyttää yleisöä. Tunnelma studiossa on ollut loistava! Toki yöllinen puristus saa tyypit aika puhki, ja siksi suurin dramatiikka liittyykin kiireen takia biisien loppuun tuottamiseen ja toisaalta vaativaan seuraavan aamupäivän heräämiseen.

 

Useista Musiikki & Mediassa syntyneistä biiseistä on tullut isoja hittejä. Miten menestys vaikuttaa tuleviin Hittibiisi-pajoihin?

Kun syntyy hyvä biisi, siitä kiinnostuu joku ehkä jo paikan päällä, ja syntyneitä biisejä tarjotaan tapahtuman jälkeen sopiville artisteille. Tämä on sitten sitä musiikkikustantajan perustyötä. Joka kerta on syntynyt vähintään yksi hitti, ja uskon, että se lisää sekä yleisön että biisintekijöiden  kiinnostusta.

 

Onko joku Hittibiisi-haasteessa syntynyt kappale jäänyt erityisesti mieleesi?

Kyllä ne kaikki ovat kirkkaasti mielessä. Jokaisen tarina on erilainen. Hienointa on ollut tekijöiden ja musiikkipäälliköiden yhteisöllisyys ja halu olla mukana tällaisessa erikoishommassa. Tapahtuma on meille kaikille varmasti mieleenpainuva – ainakin heti kun univelat on kuitattu.

 

Mitä voit tässä vaiheessa paljastaa Musiikki & Median juhlavuoden Hittibiisi-seminaarista?

Kolme musiikkipäällikköä, kolme tiimiä. Toivomme saavamme houkuteltua mukaan aiempia vuosia enemmän myös naistekijöitä. Lisäksi olen kuullut, että äänentoisto on tänä vuonna huippuluokkaa!

 

Haluaisitko lisätä vielä jotain tai lähettää terveisiä?

Terveisiä musiikkipäälliköille, teiltä on tullut hienoja biisiliidejä!

 

Early bird -rekisteröitymishinta umpeutuu 19.6., ilmoittaudu mukaan tästä!