Musiikki & Media ja Lost in Music allekirjoittivat Keychangen lupauksen sukupuolten tasa-arvosta

Suomen suurin musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media ja uuden musiikin festivaali Lost in Music ovat liittyneet yli 200 kansainvälisen festivaalin, ammattilaistapahtuman ja organisaation joukkoon allekirjoittamalla Keychange-lupauksen. Lupaukseen sitoutuneet toimijat työskentelevät yhdessä sukupuolten tasa-arvon toteutumiseksi musiikkialalla. Lupauksemme on, että vuoteen 2022 mennessä enintään 50 % sekä Musiikki & Median että Lost in Musicin esiintyjistä edustaa vain yhtä sukupuolta.

Keychangen perustaja ja PRS Foundationin toimitusjohtaja Vanessa Reed toivottaa Musiikki & Median ja Lost in Musicin tervetulleeksi alati kasvavaan joukkoon.

– Olen mielissäni, että saamme Musiikki & Median osaksi Keychangea ja edistämään sukupuolten tasa-arvoa Suomessa yhdessä satojen muiden festivaalien, konserttitalojen, orkestereiden ja levy-yhtiöiden kanssa ympäri maailmaa. On rohkaisevaa, kun suuret musiikkiorganisaatiot ja riippumattomat toimijat näyttävät olevansa sitoutuneita sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseen. Se tuo valinnanvapautta ja mahdollisuuksia sekä entistä laadukkaampia sisältöjä tuleville musiikin kuuntelijoille, musiikkialan ammattilaisille, musiikintekijöille ja artisteille, Reed toteaa.

Keychange sai alkunsa PRS Foundationin johtamana, uusille artisteille ja innovaattoreille suunnattuuna aloitteena vuonna 2017. Sen tavoitteena on poistaa epätasapaino, jonka ansiosta naiset ja muunsukupuoliset ovat rajusti aliedustettuina Euroopan musiikkiteollisuudessa. Keychange keräsi nopeasti tukea sekä Euroopasta että sen ulkopuolelta ja kasvoi festivaaleja ja musiikkialan konferensseja koskevasta aloitteesta positiiviseen muutokseen tähtääväksi liikkeeksi.

Keychangen lupauksen voi tehdä kuka tahansa musiikkialan toimija, joka haluaa vahvistaa sukupuolten tasa-arvoa. Mukana on esimerkiksi konservatorioita, orkestereita, media- ja lähetystoimijoita, konserttitaloja, agentteja, levy-yhtiöitä ja keikkapaikkoja. Lupaukseen sitoutuvat festivaalit, konferenssit ja organisaatiot osoittavat ottavansa sukupuolten 50:50-tasa-arvon tosissaan.

 

30-vuotias katsoo eteenpäin

Musiikki & Median ja Lost in Musicin Keychange-lupauksessa ei ole kyse ainoastaan siitä, että konferenssien puhujat ja festivaalin esiintyjät edustavat tasaisesti eri sukupuolia, vaan myös halusta edistää Keychangen edustamien arvojen toteutumista musiikkialalla. Musiikki & Median toimitusjohtaja Elif Tähtinen on ylpeästi osa Keychange-joukkoa.

– Liitymme innoissamme osaksi voimakasta, tulevaisuuteen suuntaavien organisaatioiden verkostoa. Musiikki & Median tavoitteena on ylläpitää musiikkialalla hedelmällistä dialogia ja uskon, että se on mahdollista ainoastaan turvallisessa, kunnioittavassa ja osallistavassa ympäristössä, joka kohtelee kaikkia sukupuolia, etnisyyksiä, ikäryhmiä ja mielipiteitä tasa-arvoisesti. Keychangen tasa-arvolupaukseen sitoutuminen vahvistaa entisestään näitä tavoitettamme, ja se jos mikä on hieno 30-vuotislahja kaikille Musiikki & Median ystäville, Tähtinen sanoo.

Myös Musiikki & Median showcase-festivaali Lost in Music jakaa samat arvot ja innostuksen. Lost in Musicin promoottori Rowan Rafferty toteaa, että festivaalissa on aina ollut ennen kaikkea kyse musiikista ja keikoilla käyvistä ihmisistä.

– Olemme todella ylpeitä siitä, että saamme olla osa Keychangea. Haluamme varmistaa, että tarjoamme yleisölle sen tasa-arvoisen, monipuolisen, sukupuolineutraalin ja monikulttuurisen lineupin, jonka he ansaitsevat, Rafferty sanoo.

Ja työtä riittää. Vuonna 2018 Musiikki & Median ohjelmasta miehiä oli 57 % ja naisia sekä muunsukupuolisia vain 43 %. Lost in Musicin vastaavat luvut olivat 59 % – 41 %. Niinpä käärimme hihat ja aloitamme innolla kaikkia sukupuolia osallistavan yhteistyön Keychangen kanssa, n-y-t nyt!

 

Lisää tietoa Keychange-aloitteesta löydät virallisilta nettisivuilta täältä. Kaikki uudet allekirjoittajat näet täältä.

 

Kuva: Nikke Sillanpää