Musiikki & Median Seminaariohjelma 2021

 

Alta löydät vuoden 2021 seminaarien tiedot ja pääset kokoamaan omaa ohjelmaasi Musiikki & Media -päiville!

 

Avaa aikataulu pdf-muodossa

Osta lippusi tästä

Torstai 7.10.2021

Seminaari Oheisohjelma

Tervetuloa aloittamaan päivä Tampere-talon tarjoamilla aamukahveilla!

Miten Tampere-talosta on tullut koskivoimaa hyödyntävä, hiilineutraali rakennus, jonka katolla majailee pölyttäviä alivuokralaisia? Entä miten muutosta ja vastuullista tapahtumatoimintaa johdetaan maineikkaalla Tavastia-klubilla Helsingissä? Mitä tapahtuu, jos mokataan?

Konkreettisista tapausesimerkeistä kertovat Tavastia-klubin tapahtumavastaava Maria Silvasto ja Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto. Pyöreän pöydän keskustelua vetää projektipäällikkö ja yrittäjä Helmi Saksala.

Muusikkojen liiton ja Suomen Musiikintekijöiden Vastuullinen musiikkiala -hankkeessa katsotaan lähelle ja kauas ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti yhdenvertaisen musiikkialan puolesta.

Keskustelijat:
Maria Silvasto (Tavastia-klubi), Marko Koivisto (Tampere-talo)

Moderaattori:
Helmi Saksala

Radio Helsingin Musa vai Bisnes nostaa Maria Veitolan johdolla esiin musiikkialan puhutut ja vaietut aiheet kuluneen vuoden ajalta. Missä tilassa musiikkiala on, ja miltä sen tulevaisuus näyttää? Mitä valtasuhteissa on tapahtunut – kuka omistaa ja kenet? Onko ala kantanut vastuuta yhdenvertaisuudesta ja häirinnän kitkemisestä?

Keskustelu kuullaan Radio Helsingin taajuudella maanantaina 11. lokakuuta klo 17, ja se tulee kuunneltavaksi jälkikäteen podcastina.

Toimittaja:
Maria Veitola

Keskustelijat:
Fullsteam Agencyn Rauha Kyyrö, Sony Musicin markkinointijohtaja Jannika Nyqvist, artisti Ronja Stanley ja Muusikkojen liiton varapuheenjohtaja Pekka Lehti

***

Musa vai bisnes on Radio Helsingin musiikkialan ilmiöihin pureutuva ajankohtaisohjelma, joka selvittää taustat ja kysyy tärkeimmät kysymykset. Mistä musiikkialalla puhutaan, mistä vaietaan? Kenellä on valtaa, kuka menestyy ja miksi? Kumpi tulee ensin, musa vai bisnes?

Radio Helsingin studioon kutsutaan musiikkialan vaikuttajia, kiinnostavimpia artisteja ja taustahahmoja. Valmistaudu uusiin näkökulmiin!

Ohjelman toimittaa ja juontaa Maria Veitola.

Taustatoimittaja:
Kata Salaspuro

Tuottaja:
Sanni Kahilainen

Radio Helsingin taajuus Helsingissä 89,7, Tampereella 106,8, Turussa 89,3 ja Oulussa 90,9 MHz.

Kuuntele ohjelma silloin kun sinulle parhaiten sopii osoitteessa radiohelsinki.fi tai Radio Helsingin mobiilisovelluksella.

Tarjolla suoraa puhetta ja hyviä vinkkejä showcase-reissun suunnitteluun, valmisteluun ja toteuttamiseen! Mitä kannattaa tehdä etukäteen, keneen pitää ottaa yhteyttä ja mitä välttää? Kuinka varmistat, että sinut huomataan, ja mitkä tapahtumia kannattaa suosia? Paneelissa annetaan monia käytännöllisiä ideoita onnistuneeseen showcaseen tai vaikka vain työmatkalle.

Keskustelijat:
Brian Mahoney (Kassner Music, GBR), Erik J. Egenes (by:Larm, NO), Guro Furunes (Vinjerock, NO), Kalle Lundgren Smith (Pitch & Smith, SE)

Moderaattori:
Katja Vauhkonen (Fullsteam)

Music Finland tarjoaaa Musiikki & Median yhteydessä suomalaisille kansainvälistymiseen ja kasvuun tähtääville musiikkialan yrityksille yritysvalmennusta bisnesenkelin, sijoittajan ja yrittäjän Kim Väisäsen kanssa. 90 minuutin kahdenkeskisissä tapaamissa tarjotaan apua ja sparrausta muun muassa liiketoimintavision kirkastamiseen, kansainvälistymisstrategian kehittämiseen tai toiminnan sopeuttamiseen muuttuneisiin olosuhteisiin.

Palvelu on tarjolla Musiikki & Mediaan rekisteröityville yrityksille, joilla on olemassa oleva kasvu- ja kansainvälistymisstrategia. Huom! Valmennukseen mahtuu vain 10 yritystä.

Voit hakea mukaan täällä.

Hittibiisi syntyy av-alan tilauksesta!

Musiikkikustantajien menetyskonsepti ”Hittibiisi syntyy musiikkipäälliköiden tilauksesta” uudistuu syksyn 2021 Musiikki & Mediassa. Viidennen kerran järjestettävä paneeli kutsuu tällä kertaa tekijät synnyttämään hittejä av-alan tarpeisiin.

Johanna Vuoksenmaa, Aleksi Bardy ja Pete Eklund antavat suomalaisen popmusiikin kärkitekijöille liidit ja 24 tuntia aikaa tehdä niistä hitit tuleviin tv- ja elokuvaprojekteihin.

Tule seuraamaan tehtävänantoa torstaina ja kuuntelemaan valmiita biisejä perjantaina Musiikkikustantajat ry:n järjestämiin paneeleihin.

Johanna Vuoksenmaa on tv- ja elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on myös sanoittanut musiikkia useille artisteille. Vuoksenmaa tunnetaan mm. elokuvasta Nousukausi sekä tv-sarjoista Kumman kaa ja Tahdon asia. Musiikkimaailmaan sijoittuva 70 on vain numero -elokuva saa ensi-iltansa tämän vuoden lopulla. Sanoituksia Vuoksenmaa on tehnyt mm. Pepe Willbergille, Suvi Teräsniskalle ja Jonna Geagealle.

Aleksi Bardy on käsikirjoittaja ja Helsinki-filmin toimitusjohtaja. Bardyn käsikirjoittamia elokuvia ovat mm. Häjyt, Levottomat ja Napapiirin sankarit. Aleksi toimi tänä vuonna parhaan elokuvan Jussin saaneen Toven tuottajana.

Pete Eklund on Kaiho Republicin perustaja, manageri, tuottaja ja ohjaaja. Tie pohjoiseen -elokuva ja kansainvälinen menestyssarja Invisible Heroes ovat Eklundin tuottamia. Pete on toiminut myös music supervisorina useissa eri tuotannoissa.

Viime vuosina alan avainkysymysten joukkoon on noussut esimerkiksi se, kuka huolehtii muusikon sosiaaliturvasta – vai huolehtiiko kukaan? Musiikkiteollisuuden toimijoiden roolit ovat murroksessa. Millaiset ovat tulevaisuuden työntekijän ja työnantajan roolit? Tässä paneelikeskustelussa pureudumme tarkastelemaan kentän työnjakoa, tuttuja sekä muuttuvia toimintamalleja ja juridisia vastuita.

Keskustelijat:
Kari Pössi (Piikkikasvi Agency), Mirkka Kivilehto (Muusikkojen liitto), Kari Karjalainen (asianajaja, Asianajotoimisto Juridicus Oy),
Turkka Suo (Raikuli Live Oy)

Century Median toimitusjohtaja Philipp Schulte on kahden vuosikymmenen urallaan kiinnittänyt levymerkille suomalaisbändejä kuten Insomnium, Sentenced ja Blind Channel. Miksi Century Media on relevantti metalliyhtiö vielä yli 30 vuoden jälkeen perustamisestaan? Kuinka pitää kiinni intohimosta metalliin, sen jälkeen kun on yhdistynyt monikansallisen Sony Musicin kanssa? Ja ennen kaikkea: mitkä suomalaiset bändit bailaavat ankarimmin?

Puhuja:
Philip Schulte (Century Media)

Haastattelija:
Merle Doering (Black Harbour Entertainment)

Keskustelu käydään englanniksi.

Arvostetun Tampere Music Awardin saa tänä vuonna äänitetuottaja, muusikko ja WOMEX World Music Expon perustaja Ben Mandelson. Palkinto myönnetään Mandelsonille kunnianosoituksena hänen tinkimättömästä työstään marginaaligenre maailmanmusiikin tunnettuuden nostamisessa.

Ben Mandelson (s. 1953) oli jo vuonna 1987 mukana lanseeraamassa maailmanmusiikkia genrenä ja vuonna 1994 hän oli perustamassa WOMEX World Music Expoa. Womexista on 27-vuotisen historiansa aikana tullut laaja globaalin musiikin kohtaamispaikka, joka koostuu messuista, konferenssiohjelmasta, elokuvaesityksistä sekä showcase-konserteista. Tapahtumaa on järjestetty Euroopan eri kaupungeissa, ja vuonna 2019 WOMEX järjestettiin menestyksekkäästi Tampereella. Mandelson on ollut mukana Womexissa eri rooleissa koko sen historian ajan, nykyään tapahtumaa järjestävän Piranha Arts -yhtiön hallituksessa.

Womexin lisäksi Mandelson on tehnyt tärkeän uran myös maailmanmusiikkiäänitteiden tuottajana sekä muusikkona. Hän on työskennellyt esimerkiksi GlobeStyle-levymerkille Lontoossa ja esiintynyt muusikkona useissa yhtyeissä, nykyisin Les Triaboliques ja Yiddish Twist Orchestra -yhtyeissä.

Puhuja:
Ben Mandelson

Haastattelija:
Tapio Korjus

Tänä vuonna 100 musiikkialan ammattilaista, biisinkirjoittajia, tuottajia, säveltäjiä, musiikkikustantajia, managereita, yrittäjiä, musiikkioppilaitosten johtajia ja pedagogeja sekä järjestöjä kokoontuivat keskustelemaan Biisiviennin nykytilasta ja tulevaisuudesta kuudessa teemoitetussa keskustelussa. Vuonna 2017 ala loi yhdessä Biisiviennin vision: “Suomalainen musiikintekeminen on kysytyintä, ja Suomen musiikkiala tekee jatkuvasti maailmanlaajuisia hittejä.” Olemme nyt keskittyneet tavoitteisiin, joiden avulla visioon voidaan päästä yhdessä.

Jani Jalonen (Grand Music Consulting) ja Katariina Sorsa (Music Finland) esittelevät tavoitteet ja niihin sitoutuneet organisaatiot avaavat millaisiin toimenpiteisiin ne johtavat.

Puhujat:
Jani Jalonen (Grand Music Consulting), Katariina Sorsa (Music Finland)

Keskustelemassa:
Vappu Aura (Teosto), Aku Toivonen (Musiikintekijät ry), Jari Muikku (Suomen Musiikkikustantajat ry)

Keskustelu käydään englanniksi.

Mennyt vuosi on ollut tuskallinen osoitus taiteilijoiden turvaverkkojen hauraudesta ja freelance-toimijoiden todellisesta väliinputoamisesta. Kuka auttaa freelanceria-paneelissa haetaan avointa ja ratkaisukeskeistä keskustelua freelancer muusikoiden psykososiaalisista työoloitekijöistä, työn kipupisteistä ja mahdollisuuksista vaikuttaa niihin.

Keskustelijat:
työelämäpsykologi Marjukka Laurola, muusikko Mikko Kosonen, oopperalaulaja Mari Palo, Rowan Rafferty (Nem Agency)

Moderaattori:
Jaakko Kämäräinen (Muusikkojen liitto)

Puhumme pop-kustannuskentän itsenäisten yhtiöiden kanssa yhteistyön voimasta ja suomalaisen biisinkirjoituksen potentiaalista. Miksi maamme musiikkikustannusala on nyt verkostoituneempi kuin koskaan? Olisiko muilla musiikkialan sektoreilla jotain opittavaa näistä yhteistyömalleista? Keskustelu on osa NOMEXin isännöimää Morning Coffee with the Nordics ”Live” -sarjaa. Se liittyy temaattisesti myös paneelia ennen pidettävään Biisivennin vision esittelyyn.

Keskustelijat:
Ben Malén (The Bank Music, SWE), Semira Ketroussi (Elements Music), Nicolas Blix (Mantik Music, DEN)

Moderaattori:
Katariina Sorsa (Music Finland)

Keskustelu käydään englanniksi.

Onko indielabel artistille vain kasvualusta, josta majorlabel nappaa menestystarinan sopivalla hetkellä? Voiko indieyhtiö olla yhtä hyvä ellei parempi koti artistille? Onko tie kansainväliseen menestykseen aina vain mahdollinen ison toimijan kautta? Millaista on yhteistyö parhaimmillaan indielabelin ja majorlabelin välillä?

Paneelissa avataan menestystarinoita indietoimijan näkökulmasta sekä yksin että yhteistyössä majorlabelin kanssa.

Keskustelijat:
Riku Pääkkönen (Ranka Kustannus), Antti Kosonen (PME Records), Tomi Pulkki (Svart Records), Henri Lanz (Sony Music Finland)

Moderaattori:
Katja Vauhkonen (IndieCo ry, Fullsteam Records)

Paneelin tuottaa IndieCo ry.

Yli 130 musiikkialan organisaatiota on allekirjoittanut Yhdenvertainen musiikkiala -teesit yhdenvertaisuuden ja diversiteetin edistämiseksi musiikkialalla. Yhteisesti sovittujen arvojen ja toimintaperiaatteiden jalkauttaminen on kuitenkin vielä kovasti kesken. Paneelikeskustelussa luodaan musiikkialalle sallitun käytöksen pelisääntöjä.

Keskustelijat:
Mirkka Rautala (Live Nation), Eeka Mäkynen (Finnish Metal Events), toimittaja Renaz Ebrahimi, tutkijatohtori Anna-Elena Pääkkölä (Åbo Akademi), liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen (Tampere-talo)

Viihdebisneksen tulevaisuudessa ovat yhteistyökumppaneina SOA Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry, Muusikkojen liiton ja Musiikintekijät ry:n Vastuullinen musiikkiala -hanke sekä osana hallituksen TYÖ2030 -ohjelmaa oleva Muusikkojen liiton SKAALA -hanke, jonka tarkoituksena on selvittää keinoja elävän musiikin toimialan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi vallitsevissa olosuhteissa.

Koronapandemia on aiheuttanut katastrofaalisia tulonmenetyksistä musiikkialalle. Siitä huolimatta olemme nähneet nopeaa kasvua uusien teknologioiden hyödyntämisessä musiikin luomisessa, promootiossa, jakelussa, oikeuksien hallinnassa ja kulutuksessa. Miten yhteistyö startup-yritysten ja innovaatioekosysteemien kanssa voisi luoda mahdollisuuksia musiikkialalle, johtaen lopulta pitkäaikaisiin strategisiin yhteistyösuhteisiin sekä uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin? Mitkä ovat musiikkiteollisuuteen vaikuttavat keskeiset teknologiatrendit ja mitä toimijoita musiikkialan tulisi seurata tässä toimintaympäristössä?

Keskustelijat:
Jake Beaumont Nesbitt (IMMF), Markku Mäkeläinen (Nexit Ventures), Sara Herrlin (STHLM Music City, SWE), Anna Zò (Music Innovation Hub, ITA)

Moderaattori:
Turo Pekari (Music Finland)

Musiikintekijät ovat tottuneet tekemään paljon työtä, josta ei makseta mitään. Alalla halutaan pitää yllä ”hyvää fiilistä” ja se, joka puhuu rahasta, niin palkkioista kuin Teoston jako-osuuksista, saa valitettavan usein hankalan tyypin maineen. Miksi raha-asioista puhuminen on alalla vaikeaa? Miten huolehtia toimeentulostaan – ja olla silti se hyvä tyyppi?

Musiikintekijöiden tunnilla keskustelemassa panelistit Eva Louhivuori, Joona Pietikäinen ja Saara Törmä. Keskustelua moderoi Musiikintekijöiden koordinaattori ja musiikintekijä Lumi Ollila.

Keskustelijat:
Eva Louhivuori, Joona Pietikäinen, Saara Törmä

Moderaattori:
Musiikintekijöiden koordinaattori ja musiikintekijä Lumi Ollila

Business Finlandin Entertainment-ohjelman vetäjä Olli Sinerma käy lävitse kaksi menestyvää kotimaista musiikkialan yritystä (Yousician, Neural DSP), joiden liiketoimintamallissa digitaalisuus ja teknologia ovat avainasemassa. Esityksessä julkistetaan myös Musiikki & Median aikana järjestetyn Hack the Music Industry –hackathon kilpailun voittaja ja esitellään muita kilpailuun osallistuneita projekteja.

Apocalyptican tarina hakee vertaistaan: alkujaan selloilla Metallicaa opiskelijabileissä soittanut yhtye on toiminut jo yli 25 vuoden ajan, ja sen ura on ehdottomasti yksi suomalaisen kulttuuriviennin suurista menestystarinoista. Tässä case studyssa yhtyeen perustajajäsen Eicca Toppinen sekä pitkäaikainen manageri Ulysses Hüppauff avaavat Apocalyptican tarinan yleisölle. Sessiossa vierailee myös muita bändin uraan vaikuttaneita keskeisiä henkilöitä.

Puhujat:
Eicca Toppinen (Apocalyptica), Ulysses Hüppauff (Odyssey Music Network)

Rakkaudesta lajiin. Kyllä vain, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Mitkä ovat mahdollisuutemme edistää työhyvinvointia, kun maailma ympärillä murenee ja työn mielekkyys katoaa? Jos somessa esitettyyn kysymykseen ”Miten voitte jengi?” tulee satoja vastauksia ja vastaajista iso osa kertoo olevansa sairauslomalla tai sen partaalla, ei tämän ajankohtaisempaa aihetta voi olla. Tässä paneelissa keskitymme vain ja ainoastaan alan työhyvinvointiin: Mistä työhyvinvointi muodostuu, minkälaisia toimivia käytäntöjä ja prosesseja alalla on, mikä on oma vastuuni työhyvinvoinnin tekijänä. Vain teot ratkaisevat. Etsitään yhdessä vastausta, miten voimme parhaalla mahdollisella tavalla edistää työhyvinvointia juuri nyt.

Keskustelijat:
Mikko Kosonen, Maria Sahlstedt, Jaana Mäntykoski

Moderaattori:
Heidi Tapaninaho-Pitkänen, HR- ja kehitysjohtaja, Tampere-talo Oy

Tervetuloa Musiikki & Median avajaisiin!

Ensimmäisen seminaaripäivän ilta huipentuu torstaina Musiikki & Median avajaisiin. Avajaisissa kohtaamme toisemme rennosti, vaihdamme kuulumiset ja nostamme maljan koko musiikkialalle. Mukaan ovat tervetulleita kaikki Musiikki & Median delegaatit.

Avajaisia vietetään torstaina 7.10. klo 17.00 alkaen Tampere-talon 3. kerroksessa ravintola Duurissa. Viimeinen seminaari Tampere-talolla päättyy klo 16:45, joten voit halutessasi siirtyä suoraan seminaareista viettämään avajaisia. Illan ohjelmassa on juhlapuheita, pientä ohjelmaa ja kevyttä illallista. Talo tarjoaa avajaisten osallistujille alkujuoman ja yhden ruokajuoman, minkä lisäksi baari on avoinna koko illan.

Ruokailun jälkeen juhlaväellä on mahdollisuus siirtyä Tampere-talon ison salin parvelle nauttimaan Lost In Music -keikasta, jolla esiintyvät Jambo, Rosa Coste, Pyrythekid, Pihlaja ja William. Keikka alkaa klo 18:00 ja päättyy klo 20:00.

Avajaisten rento pukukoodi on casual.

Avajaisia hostaavat Musiikki & Media, Lost In Music ja Tampereen kaupunki.

Perjantai 8.10.2021

Seminaari Oheisohjelma

Peliteollisuus on kasvanut nopeasti vuosi vuodelta ja on ohittanut sekä urheilu että elokuvateollisuuden yhteenlaskettuna vuonna 2020. Tällainen koko teollisuuden kattava kasvu tarjoaa loistavan hetken pohtia mihin musiikkiala sijoittuu tässä kaikessa.

Mikä on musiikin rooli peleissä? Miten musiikkia voisi markkinoida ja promotoida peleissä ja pelien kaltaisissa virtuaalisissa ympäristöissä? Löytyykö perinteiselle musiikin markkinoinnille uusia mahdollisuuksia vai jopa kokonaan uusia musiikkituotteita? Kuinka musiikki ja pelillistäminen vaikuttavat tunteisiimme ja rakentavat uudenlaista osallistamista?

Miten teknologia voi auttaa kehittämään uusia musiikkikokemuksia, sosiaalista kanssakäymistä, vetovoimaa ja näkyvyyttä peleissä sekä virtuaalisissa maailmoissa?

Alustaja:
Kush Patel (Musically)

Keskustelijat:
aivotutkija Katri Saarikivi, Hanna Toivonen, Kush Patel

Moderaattori:
Turo Pekari (Music Finland)

Keskustelu käydään englanniksi.

Paneelissa paneudutaan pohjoismaisten taidemusiikin festivaalien tilanteeseen ja yhteistyöhön. Mikä on festivaalien tulevaisuus? Tuleeko profiiliin tai toteutusmuotoon ja konseptiin muutoksia, ja jos niin millaisia? Lähialueiden kasvattaessa merkitystään esimerkiksi resurssi-, ympäristö- ja yhdenvertaisuusnäkökulmista, onko pohjoismainen yhteistyö jo todellisuutta vai vasta kiinnostava idea jota kehittää?

Keskustelijat:
Johan Tallgren (Musiikin aika), Minnakaisa Kuivalainen (Tampere Biennale), Anna Berit Asp Christensen (SPØR Festival, DK), Peter Meanwell (Borealis Festival, NO)

Moderaattori:
Minna Huuskonen (Music Finland)

Kommentoimassa:
John Harris (Red Note Ensemble, New Music Dublin Festival, UK)

Keskustelu käydään englanniksi.

Huomaa, että Opus 3 on muita seminaarisaleja pienempi tila. Suosittelemme saapumaan ajoissa!

Musiikki & Mediassa esitellään jälleen Teoston ja IFPI:n tilaama ja jo kahdeksannen kerran toteutettava täräyttävän laaja ja laadukas selvitys suomalaisten musiikinkuuntelutottumuksista. Numeraalisten faktojen lisäksi tutkimuksessa selvitettiin mm. mitkä asiat vaikuttavat ihmisten musiikkimaun muodostumiseen, mistä välineistä ja medioista ihmiset haluavat seurata musiikkialan uutisia ja millaista musiikkia halutaan kuulla enemmänkin. Lisäksi kysyttiin kuumottava kysymys: kuunteletko mieluummin mies- vai naisartisteja?

Perinteiseen tapaan tutkimuksen tulokset presentoi aina ajankohtainen datan Zlatan Kari Tervonen (Omnicom Media Group).

Yksi musiikkialan tulenaroista kysymyksistä viime vuosina on ollut: ”mikä on rockin tulevaisuus”. Millainen on sen nykytilanne – palaako liekki edelleen vai onko aika viedä kitarat kaniin? Onko metalli sittenkin uusi rock? Missä ovat kaikki huomisen kapinalliset, jotka raivaavat tietä rockista innostuneille skideille?

Moderaattori:
Toni-Matti Karjalainen (Sibelius-Akatemia)

Keskustelijat:
Jens Prueter (Century Media), Dennis Moll (Century Media), Merle Doering (Black Harbour Entertainment)

Keskustelu käydään englanniksi.

Pandemia-aikana erilaisia stream-lähetysalustoja nousi Suomeen useita, ja eritasoisia virtuaalisia keikkoja ja tapahtumia on tehty nyt puolitoista vuotta. Mitä tarvitaan onnistuneeseen virtuaaliseen keikkaelämykseen? Miten tehdään kaupallinen menestystapahtuma?

Virtuaaliset tapahtumat ovat saavutettavia asiakkaille, jotka eivät pääse fyysiseen tapahtumaan. Esimerkiksi Suomessa tehtiin Euroopan mittakaavassakin suurimpia lippukassoja Nightwishin virtuaalikeikalla. Ovatko striimit tulleet jäädäkseen?

Keskustelijat:
Mirva Merimaa (Tiketti), Annamaija Saarela (Glivelab Tampere), Tatu Mönttinen (Karanteeniteatteri), Liina Rislakki (Fullsteam), Toni Peiju (Till Dawn They Count Ltd / Nightwish), Osku Jalkanen (Warner Music Live)

Pohjoismaissa sävelletään paljon uusia teoksia, jotka eivät kuitenkaan aina saa uusintaesityksiä ensi-illan jälkeen. Kuinka varmistaa enemmän esityksiä sävellyksille? Ketkä ovat päätöksenteon ydinhenkilöt? Miten tämä voitaisiin ottaa huomioon tapahtumien kuratoinnissa ja hyödyntää vahvuutena? Voisivatko Pohjoismaat tehdä yhteistyötä teosten kierrättämisessä? Tilannetta tarkastelevat säveltäjä, kapellimestari, nykymusiikki-ensemblen edustaja ja festivaalijohtaja.

Keskustelijat:
säveltäjä Antti Auvinen, kapellimestari Christian Karlsen (SE), Jan Bang (Punkt Festival, NO), Monica Danielson (SE)

Moderaattori:
säveltäjä Osmo Tapio Räihälä

Kommentoimassa:
John Harris (Red Note Ensemble, New Music Dublin Festival, UK)

Keskustelu käydään englanniksi.

Huomaa, että Opus 3 on muita seminaarisaleja pienempi tila. Suosittelemme saapumaan ajoissa!

Blind Channelin case studyssa käydään läpi yhtyeen matka Oulusta Euroviisuihin, Aku Ankan sivuille sekä merkittävään levytyssopimukseen Sonyn ja Century Median kanssa. Bändin alkuperäinen löytäjä, suomimetallin Steve Jobsiksikin kutsuttu Riku Pääkkönen kertoo tässä sessiossa Blind Channelin tarinan, ja avaa myös sitä miksi hän toivoo, että hänen artistit siityisivät isompien yhtiöiden edustukseen.

Puhuja:
Riku Pääkkönen (Ranka Kustannus)

Moderaattori:
Kaisa Rönkkö (Music Finland)

Museokeskus Vapriikissa on syksyn ajan esillä näyttely, joka esittelee uraauurtavan Rockadillo-musiikkiyhtiön ja miehen sen takana. Myös Musiikki & Median perustajajäseniin kuuluva Tapio Korjus perusti ohjelma- ja konserttitoimiston Tampereella 50 vuotta sitten, vuonna 1971. Postimuseon tuottama näyttely perehtyy ruohonjuuritasolta ponnistaneen manageritoimiston pitkään uraan, johon mahtuu satoja bändejä yli 40 maasta.

Yhteistyökumppanimme Postimuseo tarjoaa näyttelyyn myös komeat kyydit: vanha postibussi Rockadillo-museonysse kuljettaa Musiikki & Median vieraita maksutta Tampere-talon edustalta museokeskus Vapriikille ja takaisin perjantaina 8.10. klo 12-15 välillä. Seminaarien välillä voit siis käydä katsomassa näyttelyn ja nauttimassa herkullisen lounaan Tammerkosken rannalla museoravintola Valssissa klo 11-14. Lounas on omakustanteinen.

Musiikki & Median delegaattipassilla on vapaa pääsy Vapriikin näyttelyihin 7.-9.10.2021 välisenä aikana.

Katso bussin aikataulu.

Elävän musiikin alan suurin kriisi käynnistyi keväällä 2020 koronapandemian puhjetessa. Kuluneen puolentoista vuoden ajan liveala on pyrkinyt sopeutumaan alati ja yhä muuttuvaan toimintaympäristöön. Tulevaisuus on epävarma, ja paluuta vanhaan ei välttämättä ole. Toimintamme reunaehdot ovat murroksessa. Mutta miten tapahtumia lopulta järjestetään lähitulevaisuudessa? Millaisia ovat ne muutokset, jotka korona alalle toi? Miten voisimme hyödyntää näitä väistämättömiä muutoksia alan jälleenrakentamisessa? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia “Live after covid”-teemaisessa LiveFINin tulevaisuuspaneelissa.

Keskustelun alustaa Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva, joka johdattaa puheenvuorossaan tulevaisuusajatteluun yllätysten ajassa. Millaisia muutoksia on tällä hetkellä käynniossä? Miten ottaa yllätykset huomioon ja miten rakennetaan parempia tulevaisuuksia? Alustuksen jälkeen asiantuntijapaneelissa keskustelemassa Tampereen G Livelabin toimitusjohtaja Annamaija Saarela sekä Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen. Keskustelun moderoi Ruisrockin vastaava tuottaja ja LiveFIN ry:n hallituksen jäsen Piia Lääveri. Tulevaisuuspaneeli päättyy pienryhmäkeskusteluun, joissa ryhmät pohtivat alustuksen ja asiantuntijapaneelin herättämiä kysymyksiä. Paneelista ja keskusteluista kerätään pohjatietoa myöhempää tulevaisuuden ennakointityötä varten.

Moderaattori:
Piia Lääveri (Ruisrock)

Puhujat:
Mikko Dufva (Sitra), Annamaija Saarela (G Livelab Tampere), Tuomo Tähtinen (Fullsteam Agency)

Musiikkiohjelmat herättävät tunteita laidasta laitaan. Tässä paneelikeskustelussa pureudutaan musiikkiohjelmien tekemiseen eri kulmista: Mikä on musiikkiohjelmien merkitys ja miksi niitä tehdään? Millaisia menestysesimerkkejä löytyy meiltä ja maailmalta? Kuinka paljon musiikkiviihdetuotanto työllistää ihmisiä? Miten musiikkiohjelmien musiikki syntyy?

Keskustelijat:
Ville Toivonen (TV-johtaja Nelonen Media), Pete Paavolainen (Toimitusjohtaja ITV Studios Finland), Heikki Puhakainen (A&R-manager Kaiku Entertainment, musiikkituottaja)

Moderaattori:
Petra Theis (TV-tuottaja Banijay Finland, artisti)

CMU’s Chris Cooke – author of the book ’Dissecting The Digital Dollar’ – explains how the deals between the music industry and the streaming services work, and how digital monies are shared out each month between labels, publishers, artists and songwriters. He’ll also review the ongoing debates about the streaming music business and outline the various proposals that have been made to ’fix streaming’.

Englanninkielisen puheenvuoron jälkeen keskustelu jatkuu suomenkielisessä paneelissa.

Alustus:
Chris Cooke

Keskustelijat:
Markus Kaarto (Teosto), Tommi Tuomainen (Elements Music), Niko Nordström (Warner Music Finland)

Seminaarin tuottaa Teosto.

Ruotsin suosituin digipalvelu Kivra ja Tiketti tarjoavat yhteistyössä kuluttajille ilmaisen ja turvallisen kanavan vastaanottaa, arkistoida ja näyttää tapahtumalippuja mobiilisti.

Keskustelijat:
Ilari Abdeen (CEO, Kivra), Mirva Merimaa (CEO, Tiketti)

Globaalin pandemian kaltainen hybridiuhka kohdistuu laajalti sekä yksittäisten sektoreiden että yhteiskunnan toimintoihin. Musiikkialalle tämä on ollut tuhoisaa osaltaan siksi, että toimialan eri arvoketjujen väliset keskinäisriippuvuudet ovat vahvoja, mutta organisaatiorakenne ja edunvalvonta hyvin siiloutunutta.

Maaliskuussa 2020 musiikkialan järjestöt ymmärsivät välittömästi, että alan on oltava yksiääninen. Kaikesta skeptisyydestä huolimatta pystyttiin pikaisella aikataululla luomaan yhteinen toimenpide-ehdotus kriisin selättämiseksi.

Viimeiset puolitoista vuotta koko kulttuuriala on ollut tiiviissä dialogissa päättäjien kanssa; kompensaatiota, Tanskan mallia, kustannustukia, tartuntatautilakia, aluehallintoviranomaisia, kymmeniä lausuntoja, kuulemisia, tapaamisia, paineen alla perustettuja työryhmiä ja loputonta some-keskustelua.

Music Finlandin tuottamassa paneelikeskustelussa käydään läpi sitä, kenen ääni ja millaiset äänenpainot ovat pandemia-aikana läpäisseet hallituksen ja päättäjien seulan ja miksi? Missä kanavissa musiikki- ja kulttuurialan ääntä kuullaan? Kenen asiantuntemukseen luotetaan? Mihin vaikutetaan twitterissä ja mitä edistetään kabineteissa? Kenen ääntä kuullaan ja kenen kuunnellaan? Kenen ääni laittaa toimimaan?

Toimiiko sama taktiikka kuin kriisiaikoina tulevaisuuden vaikuttajaviestinnässä? Mitä olemme oppineet kaikesta tästä?

Alustus:
Kaisa Rönkkö (Music Finland)

Keskustelijat:
Jenna Lahtinen (toiminnanjohtaja, LiveFIN), Juha Itkonen (kirjailija, taideneuvoston puheenjohtaja), Mikko Kosonen (kitaristi, kulttuurialan aktivisti), Jukka Gustafsson (kansanedustaja, sdp), Johanna Sumuvuori (ulkoministerin valtiosihteeri, vihreät), Eeva Kärkkäinen (tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja, keskusta)

Moderaattori:
Aleksi Pahkala, kulttuuriaktiivi, toimittaja ja aktivisti

Hittibiisi syntyy av-alan tilauksesta!

Musiikkikustantajien menetyskonsepti ”Hittibiisi syntyy musiikkipäälliköiden tilauksesta” uudistuu syksyn 2021 Musiikki & Mediassa. Viidennen kerran järjestettävä paneeli kutsuu tällä kertaa tekijät synnyttämään hittejä av-alan tarpeisiin.

Johanna Vuoksenmaa, Aleksi Bardy ja Pete Eklund antavat suomalaisen popmusiikin kärkitekijöille liidit ja 24 tuntia aikaa tehdä niistä hitit tuleviin tv- ja elokuvaprojekteihin.

Tule seuraamaan tehtävänantoa torstaina ja kuuntelemaan valmiita biisejä perjantaina Musiikkikustantajat ry:n järjestämiin paneeleihin.

Johanna Vuoksenmaa on tv- ja elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on myös sanoittanut musiikkia useille artisteille. Vuoksenmaa tunnetaan mm. elokuvasta Nousukausi sekä tv-sarjoista Kumman kaa ja Tahdon asia. Musiikkimaailmaan sijoittuva 70 on vain numero -elokuva saa ensi-iltansa tämän vuoden lopulla. Sanoituksia Vuoksenmaa on tehnyt mm. Pepe Willbergille, Suvi Teräsniskalle ja Jonna Geagealle.

Aleksi Bardy on käsikirjoittaja ja Helsinki-filmin toimitusjohtaja. Bardyn käsikirjoittamia elokuvia ovat mm. Häjyt, Levottomat ja Napapiirin sankarit. Aleksi toimi tänä vuonna parhaan elokuvan Jussin saaneen Toven tuottajana.

Pete Eklund on Kaiho Republicin perustaja, manageri, tuottaja ja ohjaaja. Tie pohjoiseen -elokuva ja kansainvälinen menestyssarja Invisible Heroes ovat Eklundin tuottamia. Pete on toiminut myös music supervisorina useissa eri tuotannoissa.

Kulttuurialan toimijoiden ja erityisesti taiteilijoiden yhtenä merkittävänä työn osana on rahoituksen, erityisesti apurahojen hakuprosessit. Pandemia-aika on pakottanut kaikki myös rahoitushaun aiemmin välttäneet tarttumaan toimeen, usein pelkästään taatakseen toimintaedellytysten turvaamisen.

Paneelikeskustelun tavoitteena on vastata mm. seuraaviin kysymyksiin:

– Mitkä ovat hyvän apurahahakemuksen edellytykset?

– Miten muodostan ja esittelen hankkeeni budjetin?

– Mitkä ovat päätöksentekoprosessin vaiheet?

– Minkälaista rahoitusta voi hakea, ja painotetaanko työskentelyä vai kuluapurahoja?

– Onko vuosittaisilla teemoilla merkitystä, ja onko rahoitusten myöntäjillä erilaisia painotuksia hakukohteille tai eri taiteenaloille?

Keskustelijat:
Henri Terho (erityisasiantuntija, Taike), Silja Minkkinen-Poikolainen (asiamies, SKR Pirkanmaan rahasto), Virpi Immonen (toimitusjohtaja, Fullsteam Management), Tommi Saarikivi (toimitusjohtaja, Musiikin edistämissäätiö)

Moderaattori:
Tiina Vihtkari (Sublime Music Agency)

Huomaa, että Opus 3 on muita seminaarisaleja pienempi tila. Suosittelemme saapumaan ajoissa!

Tässä paneelissa nostetaan kissa pöydälle ja puhutaan siitä itsestään, eli pandemiasta, ja sen vaikutuksista artistien kiertämiseen, festivaaleihin ja artistien toimintaan. Mitä pienen artisti tulisi tehdä, jotta koronan jälkeisessä ajassa saa huomiota tai peräti keikkoja? Mitä isommat artistit ja festivaalit ovat tästä ajanjaksosta oppineet, ja miten he suunnittelevat tulevaisuudessa toimintaansa?

Keskustelijat:
Will Larnach Jones (Iceland Airwaves), Toni Peiju (Till Dawn They Count), Merle Doering (Black Harbour Entertainment)

Moderaattori:
Aino-Maria Paasivirta (Fullsteam Agency)

Keskustelu käydään englanniksi.

Ratkaisukeskeisessä pyöreän pöydän keskustelussa rakennetaan yhteistyöllä ihannetukimalli tukemaan suomalaisen musiikkialan elpymistä ja  uutta kasvua.

Unelmoinnin lähtökohtana on, että jos skaalautuvuus tai innovaatiot eivät olisikaan kulttuurialan liiketoiminnan tukemisen ainoa peruste, miten tuettaisiin pieniä tiimejä, aloittelevia yrityksiä, pienempiä produktiota, jotka kuitenkin ovat kulttuurialan toiminnan kehittämisen peruskiviä, joita ei tulisi nähdä investointina yrityksiin vaan investointina ihmisiin. Millaista olisi siis bisnesperusteinen tai ekosysteemiperusteinen, ei pelkästään yritysperusteinen investointi?

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne alustaa Marinin hallitusohjelman Luovan talouden tiekartan perusteisiin ja yhdessä Fullsteam Management oy:n toimitusjohtajan, Virpi Immosen kanssa, johdattelee round tablea kohti sellaista tukimallia, jonka voisi viedä ehdotuksena vaikkapa suoraan TEM:n pyöreän pöydän keskusteluihin.

Huomaa, että Opus 3 on muita seminaarisaleja pienempi tila. Suosittelemme saapumaan ajoissa!

Technology has not been a friend of the creator when it comes to serving songwriters. Big data is currently a big discussion topic throughout the music industry, but big data is not the most important issue to ensure the fair industry for all creators involved. Current DIY movement is bringing a huge number of independent creators on the market that will need 21st century solutions for the 21stcentury music industry. In this discussion, we will open the fundamental global movements that will need to be solved to make music business also serving the songwriting community.

Moderator:
Jani Jalonen (FAIM)

Panelists:
Tim Delaney (FAIM), Kevin Bacon (FAIM), Iara Dias (FAIM)

The discussion is produced by Family in Music.

Kestävämmän musiikkialan työkalupakki (KEMUT) -hankkeessa on tänä syksynä lähdetty selvittämään elävän musiikin ilmastovaikutuksia yhdessä elävän musiikin laajan kentän kanssa. Uusia avauksia alalla tehdään koko ajan, ja tieto lisääntyy. Nyt kerromme hankkeen etenemisestä ja keskustelemme siitä, mitä tiedämme tällä hetkellä elävän musiikin ilmastovaikutuksista ja mitä niistä tulisi vielä saada selville. Mukana keskustelussa ovat Petra Piiroinen (Meidän Festivaali), Raisa Siivola (Suomen Jazzliitto) ja Outi Ugas (Positive Impact) sekä hankkeen tutkimuspäällikkö Merja Hottinen ja koordinaattori Anu Ahola.

Elävän musiikin ilmastovaikutukset selvitetään nyt!

Keskustelijat:
KEMUT-hankkeen tutkimuspäällikkö Merja Hottinen, KEMUT-hankkeen koordinaattori Anu Ahola, Petra Piiroinen (Meidän Festivaali), Raisa Siivola (Suomen Jazzliitto), Outi Ugas (Positive Impact)

Nyt on viimeinen hetki, valtiovallan ja musiikkialan yhdessä, elvyttää suomalainen musiikkiala, siirtyä työryhmistä tekoihin ja strategiapapereista konkreettisiin ratkaisuihin. Eduskuntapuolueiden kansanedustajat ratkaisevat musiikkialan kasvun kannalta keskeisimpiä haasteita ja musiikkialan asiantuntijaraati arvioi ratkaisujen toimivuutta. Yhteisenä tavoitteena on yhteisesti työstetty toimenpidelista, jolla musiikkiala nostetaan kuopasta takaisin kasvu-uralle.

Moderaattori:
Stuba Nikula (Helsingin tapahtumasäätiö)

Keskustelijat:
Antti Kurvinen (tiede- ja kulttuuriministeri, kesk.), Jukka Gustafsson (sd.), Bella Forsgrén (vihr.), Saara-Sofia Sirén (kok.), Veikko Vallin (ps.), Veronika Honkasalo (vas.)

Ammattilaisraati:
Kaisa Rönkkö (Music Finland), Risto Salminen (Teosto), Ahti Vänttinen (Muusikkojen liitto)

Paneelin tuottavat Music Finland & Teosto.

Lähes kaikki musiikkialalla yrittävät verkostoitua sellaisten ihmisten kanssa, jotka voisivat auttaa heitä edelleen urallaan. Sama koskee myös artisteja ja managereita, jotka hakevat sopimuksia. Mitä voit tehdä herättääksesi levy-yhtiöiden huomion kaiken tarjonnan keskellä? Mitä asioita sinun tulisi välttää? Minne kannattaa mennä, missä ne levy-yhtiöt oikein piileksivät?

Keskustelijat:
Juan Vandervoort (PIAS, GBR), Julia Bratland (Sony Denmark, DEN), Martin Linnankoski (manager, VILD)

Moderaattori:
Karen Norbakk (Sony, NO)

Keskustelu käydään englanniksi.

Toisen seminaaripäivän iltana vietettävä Industry Awards -gaala on Musiikki & Median kruununjalokivi. Vuosittaisessa musiikkialan sisäisessä palkintogaalassa juhlitaan kuluneen vuoden onnistumisia. Industry Awards -palkinto on arvostettu kiitos omalta yhteisöltä, Suomen musiikkialan ammattilaisilta.

Gaalassa palkitaan muun muassa vuoden mediapersoona, vuoden levy-yhtiö ja vuoden festivaali. Perinteisten palkintojen lisäksi on valittu esimerkiksi vuoden tukipilari ja tulevaisuuden suunnannäyttäjä. Erityistunnustuksina jaetaan elämäntyöpalkintoja sekä vuosittainen Tampere Music Award.

Vuoden 2021 Industry Awards -gaala järjestetään Musiikki & Median yhteydessä Tampereella perjantaina 8.10.2021. Gaalan ovet Tampere-talolla avautuvat klo 17:30 ja gaala päättyy viimeistään klo 21:30. Gaalassa summataan jälleen kulunutta vuotta ja annetaan kiitosta niille, joille se kuuluu: vuoden aikana ammattitaidollaan, ratkaisuillaan, joustamisellaan, avuliaisuudellaan, menestyksellään ja kokonaisvaltaisella toiminnallaan vakuuttaneille musiikkialan toimijoille ja tahoille.

Päästäksesi gaalaan, osta etukäteen joko Gold pass -lippu, joka sisältää myös seminaarit ja Lost In Music -keikat, tai erikseen Gala pass -lippu.

Lisätietoja löydät Gaala-sivulta.

Vapriikissa nähdään Lost in Music -keikkoja perjantaina 8.10. klo 19:15 alkaen. Ennen keikkoja Musiikki & Median delegaateilla ja keikalle lipun ostaneilla on mahdollisuus osallistua Rockadillo-näyttelyn maksuttomaan opastukseen, joka alkaa klo 18:00. Opastuksen kesto on n. 30 min ja mukaan mahtuu 20 osallistujaa.